Passivhaus, Frays Island

Uxbridge, West London

This wonderful wooded island, part of a green chain that winds its way through built–up Uxbridge, is the inspiring location for a proposed zero carbon passivhaus. The shape is deliberately simple and compact, heat loss being directly related to the ratio of volume to surface area. There is lots of glazing to the south, but including shading and an overhanging roof, to make the most of low winter sun for passive solar gain, whilst preventing overheating from high summer sun. High level windows to the south side of the first floor rooms use photovoltaic glazing, and solar hot water panels will also be included. There will be a whole house mechanical ventilation system with heat recovery, and there will be no need for a traditional boiler or central heating.

architectural section 3d concept visualisation 3d concept visualisation 3d concept visualisation 3d concept visualisation