EnerPHit standard fit-out, Hill Barn

Cotswolds, Warwickshire

The interior fit–out of a barn in the Cotswolds AONB, targeting the EnerPHit standard of energy efficiency.

We were asked to come up with a design solution to convert the currently empty space into a self–contained guest house, to include a bedroom, wet room, kitchenette, dining space and sitting room.

Download the project PDF here

3d conceptual image

Our response was to utilise the roof space with a mezzanine bedroom, accessed by a bespoke folding metal staircase leading up from a double–height sitting room with a wood burning stove and built in storage unit against the gable wall.

mezzanine bedroom

Mezzanine bedroom

Alternative staircase design with solid oak treads on a central stringer

Alternative staircase design with solid oak treads on a central stringer

built in storage

Built– storage

view across dining area

View across the dining area towards the sitting room and entrance door

The external walls, floor and roof of the barn are to be heavily insulated (internally) and the building fabric will be sealed with airtightness tapes and membranes. An MVHR (mechanical ventilation with heat recovery) unit will remove the warm, stale air from the kitchenette and wet room, and use the extracted heat to pre–heat incoming fresh air to the main spaces of the barn, both at ground and mezzanine level. A small inset wood burning stove will provide back–up heating to the barn in winter.